5 galvenās tendences mājokļu tirgū septembrī


Neskatoties uz publiskajā telpā izskanējušām dažādām prognozēm saistībā ar apkures sezonas izmaksām, cenu un Euribor kāpumu un šo faktoru ietekmi uz pircēju rīcību, mājokļu tirgus septembrī bijis gana piesātināts un aktīvs. Lai tirgus dalībniekiem būtu vieglāk orientēties notiekošajā, uzņēmums “Latio” ik mēnesi “Mājokļu tirgus pārliecības indeksā” apkopo piecus rādītājus, kas visizteiksmīgāk raksturo situāciju tirgū aizvadītajā mēnesī. Septembra tirgus izteiktākās izmaiņas – mājokļu darījumu īpatsvars turpina pieaugt un šobrīd pārdošanas dati neliecina par šī segmenta stagnāciju.

“Mājokļu pircēju pārliecības indeksa”* dati par septembri:
  • 36 dienas – vidēji tik ilgs laiks bijis nepieciešams, lai pārdotu mājokli par tirgus cenu (augustā 32; jūlijā 28 dienas);
  • 12% mājokļu pārdoti viena mēneša laikā no sludinājuma publicēšanas brīža (augustā 14%; jūlijā 16%);
  • 58% pārdevēju ir prasījuši tirgus situācijai nesamērīgi augstu cenu (augustā 63%; jūlijā 60%);
  • 2% pircēju ir piedāvājuši augstāku cenu, nekā norādīts sludinājumā (augustā 4%; jūlijā 7%);
  • 26% darījumu notikuši bez kredītu piesaistes (augustā 26%; jūlijā 24%).

Analizējot tirgus tendences septembrī, secināms, ka mājokļu tirgus pēc vasaras kļuvis aktīvāks. Kaut gan pircējiem ir nepieciešams ilgāks laiks lēmuma pieņemšanai, darījumu skaits, salīdzinot ar augustu, ir audzis vidēji par 4%. Piemēram, Rīgā septembrī dzīvokļu darījumu skaits pārsniedzis 850 gadījumus ar kopējo darījumu summu virs 53 milj. eiro. Tas gan ir par aptuveni 22% mazāk nekā pērnā gada septembrī, bet pamatā skaidrojams ar sērijveida dzīvokļu nemainīgi augsto piedāvājumu tirgū un darījumu īpatsvara kāpumu tieši šajā segmentā.


“Runājot par izteiktākajām cenu svārstībām, redzam, ka septembrī saglabājas pēdējo mēnešu tendences, un visizteiksmīgāk tās vērojamas divos segmentos – jauno projektu un sērijveida dzīvokļu darījumos. Ja jauno projektu īpašumiem nepietiekamā piedāvājuma dēļ, kas salīdzinājumā ar augustu samazinājies vēl par 3%, cenas turpina pieaugt, tad sērijveida dzīvokļu piesātinātais piedāvājums tirgū šobrīd sekmē šo īpašumu cenu lejupslīdi. Tiesa, patlaban tā ir samērā nebūtiska un sasniedz vien 0,4%,” skaidro “Latio” tirgus analītiķe Ksenija Ijevleva. “Vienlaikus jāatdzīst, ka šādu īpašumu realizācija pārdevējiem pašu spēkiem kļūst aizvien komplicētāka. Pirkt gribētājiem pirms lēmumu pieņemšanas ir svarīgi gūt ne tikai morālu, bet arī datos balstītu apliecinājumu, ka viņi izdara pareizo izvēli, bet šādus aprēķinus un invertējumu var sniegt tikai starpniecības speciālisti. Tādēļ ekspertu piesaiste vairs netiek uzskatīta par ekskluzivitāti – nu tā ir vajadzība.”

Kaut gan publiskajā telpā pēdējā laikā izskan dažādi viedokļi par jautājumu – pirkt īpašumu vai nogaidīt –, nekustamo īpašumu tirgus nekad nestāv uz vietas, un piedāvājuma / pieprasījuma attiecības nepārtraukti ievieš savas korekcijas gan cenās, gan mājokļu pieejamībā. Tāpat iedzīvotājiem vēlams izprast, ka darījumi ar īpašumiem ir jāveic tad, kad ir tāda vajadzība – ja nepieciešams jauns mājoklis, tad atbilstoši savām iespējām tas arī jāiegādājas. Nogaidīšana un tirgus vērošana var nesniegt vēlamo rezultātu, jo pamatotas ilgtermiņa prognozes patlaban ir grūti izteikt pat nozares profesionāļiem.

Vienlaikus jāskatās arī uz inflācijas rādītājiem. Nav noslēpums, ka pie tik augstas inflācijas uzkrājumi zaudē savu vērtību. Tāpēc iespēju robežās tos vēlams investēt, pārvēršot aktīvā, piemēram, nekustamajā īpašumā.

Tādējādi, kompleksi raugoties uz visiem cenu ietekmējošiem faktoriem, jāsecina, ka darījumu apjoma pieaugums, kas piedzīvots pēdējā mēnesī, ir loģisks. Iedzīvotāji, sabalansējot savas vajadzības, iespējas un riskus, lielā mērā ir pielāgojušies tirgus turbulencei un piesardzīgāk, bet tomēr veic darījumus.

*Indeksa aprēķins veikts, balstoties uz “Latio” darījumu vadītāju sniegtajiem datiem.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Lai nebūtu jāpaliek uz ielas… Kā pasargāt sevi no krāpniecības un negodprātības nekustamo īpašumu darījumu jomā?

Tēvs mantojumā atstājis automašīnu. Kas jādara, lai to norakstītu?

Ar ko jārēķinās, pērkot māju no kataloga