Kad un kā jādeklarē ienākumi no īpašuma pārdošanas, un cik liels nodoklis jāmaksā?

 “Cik ilgā laikā man Valsts ieņēmumu dienestā (VID) ir jādeklarē savi ienākumi no pārdotā īpašuma?” jautā žurnāla “Likums un Taisnība” lasītāja Antra. VID skaidro, ka šie ienākumi jādeklarē reizi ceturksnī līdz pēc šī ceturkšņa sekojošā mēneša 15. datumam un par tiem jānomaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Bet ir arī atsevišķi gadījumi, kad tas nav jādara. 

 VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa “Likumam un Taisnībai” skaidro: “Nekustamā īpašuma pārdošana ir ar nodokli apliekams darījums, tādēļ ir jāiesniedz kapitāla pieauguma deklarācija (nejaukt ar Gada ienākumu deklarāciju) un jāsamaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Nodoklis ir jāmaksā no kapitāla pieauguma, kuru nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot īpašuma iegādes vērtību.


Deklarācijas iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no ceturksnī gūtā ienākuma apmēra:

* ja personas (Latvijas rezidenta) kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī pārsniedz 1000 eiro, deklarāciju par ienākumu no kapitāla par gūto ienākumu iesniedz VID vienreiz ceturksnī līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15. datumam.  Aprēķinātā nodokļa summu jāiemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz tā mēneša 23. datumam, kurā iesniegta deklarācija par ienākumu no kapitāla;

* ja personas kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem ceturksnī nepārsniedz 1000 eiro, tad deklarācija jāiesniedz līdz nākamā gada 15.janvārim, aprēķinātā nodokļa summu iemaksā vienotajā nodokļu kontā līdz 23. janvārim.”

Tātad, ja gūtie ienākumi pārsniedz 1000 eiro ceturksnī (trīs mēneši) un īpašums pārdots no 1. janvāra līdz 31. martam deklarācija jāiesniedz līdz 15. aprīlim, ja no 1. aprīļa līdz 31. jūnijam – līdz 15. jūlijam, ja no 1. jūlija līdz 31. septembrim – līdz 15. oktobrim, bet, ja gada pēdējos trīs mēnešos – līdz nākamā gada 15. janvārim.

Gūtie ienākumi ir nevis pati pārdošanas summa, bet gan starpība starp pirkšanas un pārdošanas cenu. Piemēram, ja esat reiz dzīvokli nopircis par 100 000 eiro, bet tagad pārdevis par 125 000 eiro, tad INN, kura likme ir 20%, jāmaksā tikai par 25 000 eiro.

VID šo deklarāciju aicina iesniegt elektroniski – Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS). “Lai deklarācijas iesniegšanas process būtu saprotamāks, EDS ir pieejams palīgrīks - vednis “Pārskata perioda deklarācijas par ienākumu no kapitāla pieauguma – DK veidlapas aizpildīšanai”. Atbildot uz vedņa jautājumiem, soli pa solim, ikviens, kurš pārdevis savu nekustamo īpašumu viegli sapratīs vai tieši viņa gadījumā ir jāmaksā nodoklis un cik liels tas ir,” skaidro Augstkalne-Jaunbērziņa un piebilst:
 
“Tikai atsevišķos gadījumos IIN no kapitāla pieauguma nav jāmaksā. Un tas ir - ja ienākums tiek gūts no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kas:

* ir īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) vairāk nekā 60 mēnešus (piecus gadus) un minētajā periodā līdz nekustamā īpašuma pārdošanas līguma noslēgšanas dienai vismaz 12 mēnešus pēc kārtas ir bijusi pārdevēja deklarētā dzīvesvieta;

* ir īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus (pieci gadi) līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais īpašums;

* ir vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais nekustamais īpašums, no kura gūtais ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamā īpašumā 12 mēnešu laikā pirms vai pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas.”

Nodokļa likmes un tas, kā tiek aprēķināts kapitāla pieaugums, ir noteikts likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”


https://jauns.lv/raksts/zinas/506074-kad-un-ka-jadeklare-ienakumi-no-ipasuma-pardosanas-un-cik-liels-nodoklis-jamaksa

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Lai nebūtu jāpaliek uz ielas… Kā pasargāt sevi no krāpniecības un negodprātības nekustamo īpašumu darījumu jomā?

Ar ko jārēķinās, pērkot māju no kataloga

Vai atrasta svira bezdarbīgo dzīvokļu īpašnieku izkustināšanai?